Utazás Berlinben

 2009.11.29. 20:03

A városnak szerintem nagyon jó a tömegközlekedési hálózata. Van többféle buszjárata (normál busz és metro vagy expressz busz, ami a metro közlekedést egészítik ki), villamos vonalai (bár ez nem olyan nagy), jó sűrű s-bahn és u-bahn hálózata, azaz metroi és gyorsvasútja. Ezekkel Berlinen belül jól el lehet jutni bárhova. Meg persze Potsdamba is, mert még oda is érvényes a bérletem. :P

Minden megállóban vannak érintő képernyős jegyautomaták, a buszokon pedig, mivel mindenkinek az első ajtónál kell felszállnia, így ott vagy mutatod a jegyed, vagy veszel a sofőrtől. Ezek az automaták nem biztos, h olyan egyértelműen kezelhetők, mert amikor Lacinak vettünk jegyet, akkor azért kicsit keresgettük, h merre is van az, ami nekünk kellene...de túlzás nélkül mondhatom, h itt mindenki vesz jegyet. Nyilván itt is biztos vannak bliccelők, de lényegesen kevesebb, mint otthon. Ellenőrrel is csak akkor találkoztam néha, amikor Potsdamba mentem. Nem tudom ez, hogy alakult itt ki, de bíznak itt annyira az utasokban, h vesznek jegyet, és vlsz ezért is kevesebb ellenőrzéssel lehet találkozni. Meg persze mellesleg 40 eurot kell a helyszínen fizetni, ha nincs érvényes jegyünk - ez is visszatartó azért. :)

Régebben 3, most már csak 2 nemzetközi repülőtere van a városnak. Az egyik Schönefeld, ahonnan Laci is hazarepült. Ez még elég kicsinek mondható, de jelentősen ki akarják bővíteni, mert a másik repülőteret is be akarják zárni, és ide átköltöztetni. A másik, Tegel, a városon belül van, ezért eléggé nagy zajszennyezéssel bír a környéken lakókra. :( Többek között emiatt is kell majd megszünnie, hiába van jól megközelíthető helyen, mert azért a biztonsági szempontok miatt jobb, ha távolabb van a lakott területtől egy repülőtér. Gondolom hasonló okok miatt került bezárásra nemrégiben a Tempelhof repülőtér.

Ha érdekelnek a járművek, akkor a picasan ehhez is találtok egy albumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://timiberlinben.blog.hu/api/trackback/id/tr451561588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berlin_mount 2009.12.01. 00:26:03

Szia Timi!

Javaslom, hogy a villamoshálózat nagyságát, ne becsüld le, mielött nem láttad!!
Utazz egyszer végig egy M6-on, vagy látogass el keletebre is, mint az Alex. :) Meglepödsz majd, hogy úton-útfélen villamosba botlasz!!!
Tegel megközelíthetösége, hát nem ideális. Ha majd egyszer lekésed azért a gépet, mert dugó miatt egy órát ülsz a TXL-en a reptér elötti keresztezödésnél, megváltozik a véleményed! :)
A bliccelés valóban nem divat, de csak azért, mert ha bliccelsz és elkapnak, akkor a 40 eurós büntetést nem úszod meg. Ha nem fizeted ki, egyszerüen levonják a bankszámládról, az meg ugye mindenkinek van, hiszen bankszámla nélkül Németországban, nem ember az ember.

berlin_mount 2009.12.01. 00:27:35

Egyébként irigyellek, hogy van idöd és elhivatottságod kastélylátogatni. Én még csak a kötelezöket tudtam le :)))
süti beállítások módosítása