Olvadós búcsú

 2010.02.18. 21:02

Ma is és tegnap délelőtt is olyan szépen sütött a nap, h nem csoda, h mostanra már elkezdett nagyban olvadni a felhalmozódott hó.

Még kihasználva a vizsgák utáni néhány szabad napot még szakítottam az adminisztratív teendők mellett egy kis idők bézelődésre is.
Ennek keretében tegnap, kicsit még fényképezgettem az egyetem épületeit, ahol voltak óráim, aztán a délután ugyan egy kastélyt akartam megnézni, de már nem értem volna időben, uh végül elmentem moziba. Ahol viszont csak az oldal bejáratot lehetett használni az átlag mozifilmre vágyóknak, mert a főbejárat ki volt csinosítva reflektorokkal, meg piros szőnyeggel és némi Berlinale-s kordonnal. ;) Nem tudom ugyan, h kit vagy kiket vártak ennyire, de mire véget ért a film, amit néztem, addigra már megint le volt zárva a főbejárat, viszont a közelben parkolt 2 nagyon fekete Mercedes, és az egyik tetején kék villogó is volt, uh gondolom közben megérkezett a nagyon fontos vki. :)

Ma délelőttre megint adminisztratív ügyintézés maradt, uh ebéd után indultam még neki kicsit a városnak. Bepótoltam a tagnap kimaradt kastélyt, amit tavaly decemberben nyitottak meg a nagyközönség előtt, ez a Schloss Schönhausen. Szegény kastély a berlini történelem során elég sok átalakításon esett át, mert kezdetben német választófejedelmek rezidánciája volt, aztán később működött benne szovjet katonai iskola, majd ahogy Berlin kettészakadt a kelet-németországi politikai elit vendégházaként funkciónált. Így volt vendége sok külföldi fontos politikai személy, államfő, mint Jasser Arafat, Tito, Chauchescu,stb.
Szóval ezek miatt szegény kastély kicsit megszenvedte, mert időnként átalakításra kerültek, és sok helyen egyáltalán meg sem maradt az eredeti kialakítása, így igen nagy munkát kellett végezniük a restaurálás, és helyreállítás során.

A kastély után pedig még egy eddig kimaradt helyen jártam, a Gendarmenmarkt-on. Dóri ajánlával indultam el megkeresni a Ritter Sport "Csokiműhelyét" (Schokowerkstatt), és kóborolva a közelben rábukkantam erre a térre is. Itt egy ikertemplom együttes teszi híressé a teret, ill. a közöttük lévő koncertterem. Igazán kis hangulatos hely.
De persze a csokibolt sem volt utolsó! 2 szintes az egész, ahol a földszinten van egy kis kávézóval egybekötött csoki készítős rész. Itt bárki készíthet magának egyedi ritter sport csokit, úgy h kiválaszthatod a különböző töltelékeket, aztán ezekre rátöltik neked a csokit, ami ha megszilárdult, akkor haza is vihető. Még emelett a kis műhely mellett van egy szuper kis Ritter Sport Shop, ahol az összes lézető csokijukat meg lehet venni, mindenféle kiszerelésben, ill. még egyéb ritter sportos ajándék tárgyakat is, mint táskát, pólót, stb. Aztán az emeleten egy kis mini kiállítás van a csokijuk gyártási folyamatáról, és persze itt is van egy beülős rész, ami talán már inkább egy étteremre hasonlított, bár nem tudom, h mit lehetett ott kapni.

A kisebb csoki adaggal visszatérve a koliba, most el kell már kezdenem pakolni, mert holnap 1-kor már le kell adnom a szoba kulcsomat. Holnap pedig szépen ki kell takarítanom a szobát az átadáshoz, ill. mindent amit haza szeretnék vinni bele kell préselnem a táskáimba.

Csináltam néhány képet is, uh a picasan is akad nézni való!

Egy óriási korcsolyapálya

 2010.02.09. 16:03

A vendégeim már haza tértek, és nekem pedig nem maradt más dolgom a haza indulásomig, h tanuljak a vizsgáimra. :S (nem vmi izgi, de hát muszáj)
Ezért nem is jelentkeztem eddig. Itt a héten véget ér hivatalosan a szorgalmi időszak, de ettől függetlenül már januárban, meg a vizsgaidőszak hivatalos kezdete előtt is tartanak vizsgákat (sztem a félév vége előtt korábban befejezett előadásoknál lehet ez így többnyire).

Most hétfőn délelőtt már meg is volt az első vizsgám (az eredményét még nem tudom), délután pedig megkaptam az első itteni jegyemet, még pedig a gazdasági német kurzusra egy négyest. Ma pedig megtartottam egy kiselőadást egy másik tárgyam lezárásához (ennek a jegyét csütörtökön fogom megtudni).
Most pedig neki kell állnom még 2 vizsgára való felkészülésnek: az egyik jövő hét hétfőn, a másik pedig még azon a héten szerdán lesz. Aztán pénteken pedig már megyek is haza! :)

Addig még azért még lesz néhány köröm azzal, h a vizsgáim eredményeit megtudjam, mert itt kicsit máshogy mennek a dolgok, mint otthon.
Itt az a megszokott egy vizsgánál, h kb. 3-4 hétig javítják, ergo csak 1 hónap múlva tudja meg normális esetben az ember, h sikerült-e a vizsgája vagy sem... Aztán addigra kb. vége is a vizsgaidőszaknak, mert az azt követő hónap elvileg a 2 félév között pedig már szünet. Így csak azt nem értem, h akkor, h javíthatja ki, ha vkinek nem sikerült vmilyen vizsgája, mert megnéztem az a szabályzatban, és itt az a szabály, mint otthon, h összesen 3 lehetősége van az embernek egy félévben egy tárgyból a vizsgázásra...csak nem tudom, h ezzel mi van a gyakorlatban???
Hát mindegy, remélem ilyennel nem kell szembesülnöm. És várhatóan a vizsga eredményeimra sem kell 1 hónapot várnom, mert amelyik tanárral eddig beszéltek, ők mondták, h kijavítják a vizsgáimat még mielőtt haza megyek.

Viszont egy másik jó kis show lesz a jegyek "beiratása". Itt nincsen index, se neptun, mint otthon (amit ugyan nem szeretünk, de itt rájöttem, h azért nem rossz dolog az ;) ), hanem az egyes kurzusok végén, vagy a vizsga teljesítése után egy ún. "Teilnahmeschein" kap az ember, ami egy papír, és azon rajta van, h milyen tárgyat, melyik tanárnál és milyen eredménnyel teljesítette a megnevezett hallgató. Szóval ha van egy félévben 8 tárgyad, akkor 8 ilyen papírkát kell összegyűjtened, h igazolni tudd hivatalosan is, h milyen tárgyakat teljesítettél.
Erasmus-diákként még annyi csavar jön ezek után, h ha megvannak ezek a papírkáid, akkor utána be kell menni az itteni Erasmus irodába (ami tök ritkán van csak nyitva - egy héten csak 2x), h azok alapján megírják a Transcriptjét az embernek, mert az meg arra jó, h az otthoni tanulmányi osztály az alapján fogja elismerni az itt teljesített tárgyaimat.

Szóval a vizsgák mellett lesz még néhány köröm megint a bürökrációval, de az már remélhetőleg nem tart majd olyan sokáig, mint a megérkezésemkor. :)

Más: egész Berlin egy óriási korcsolyapálya, mert minden létező hó már összefagyott, de az még nem is lenne gond, hanem az nehezíti a közlekedést, h a felolvadt hólé néhol tükörjéggé fagyott vissza, vagy legalábbis eléggé csúszos vmivé, uh én is csak óvatosan közlekedem. Szerencsére nincs most olyan veszett hideg, mint amikor Gabi itt volt, de azért ez a jégen járás nem vmi szimpi...

De történt ma egy igazán izgi dolog! Amikor jöttem vissza az egyetemről az S-bahn-on amint utaztam épp filmet forgattak. Volt csapójuk, meg 2 nagy kamerás ember, meg még jó páran. :)
Csak később vettem észre őket, pedig valószínűleg ők is ott szálltak fel a Zoologische Gartennél, ahol én is, és egészen idáig a Heerstrasse-ig jöttek, mert itt az S-bahn állomáson is forgattak. Az S-bahn-ban csak 1-2 dolog volt náluk, de az állomáson már oda voltak készítve nagyobb refelektorok, meg egy csomó nagy fekete doboz, ami gondolom mindenféle technikai kütyüjeik lehettek.
Azt nem tudom milyen film lehet, mert nem kérdeztem meg tőlük, meg a csapóról sem tudtam leolvasni, mert elég kicsivel volt ráírva, de olyan jelenetet vettem fel, amikor egy vak lány felszáll az S-bahnra, meg azon utazik, aztán meg leszáll. Persze a lány igazából nem volt vak, és a jelenet sem túl meglepő, mert ugyan mi mást vennének fel egy S-bahn-on, mint h vki azon utazik. ;)

És ha már filmről volt szó, akkor egy kis reklám! :)
Berlinben mindig történik vmi: koncertek, meg nemzetközi vásárok után lesz filmszemle is! Febr.11-21 rendezik meg a 60. Berlini Filmszemlét, azaz a Berlinálét, ahol a díjazottak arany(os)medvét nyernek! :)

 

 

Éjszaka a múzeumban /Dóri/

 2010.01.31. 11:34

Tegnap nagyon hideg volt, de nem esett a hó, ma pedig ezerrel süt a nap, eléggé változékony az időjárás de meg lehet szokni. Délelőtt voltam a Charlottenburgi kastélyba, utána pedig elmentem a Potsdamer Platzra megnézni a falmaradványokat, és pecsételtettem vizumot, és a sráccal dumálgattam aki adta. Mivel nem akartam szétfagyni hazajöttem, de az s-bahnon újabb élményekkel gazdagodtam. Mi a Heerstrasse-nél lakunk, ahonnan egy megálló az Olimpiai stadion és ott volt Hertha meccs, ahova mentek a szurkolok, és végig üvöltöztek, söröztek meg cigiztek utközbe, nem zavartattaták magukat. Természetesen pont a közelembe sikerült felszállniuk, aztán meg is szolitottak, kérdezték h tudok e angolul vagy németül, le akartam tagadni, de nem jött össze. Kicsit dumálgattam velük, de aztán hamar leszálltam. 2re értem haza, kajáltam pihiztem, aztán 5kor indultunk el múzeumozni, mert most volt a múzeumok éjszakája. Ami eddig kimaradt és érdemes megnézni, oda elmentünk.
Voltunk a Checkpoint Charlieba, ami nagyon érdekes volt, minden 4 nyelven volt kiírva, és ebben a múzeumban volt egyedül magyar szórólap is. Nem gondoltam h ilyen nagy és részletes az egész, itt nem lehetett fényképezni, de azért megpróbáltam csinálni néhányat. Utána elmentünk a természettudományi múzeumba, ami mikor beléptünk teljesen olyan volt mint az „Éjszaka a múzeumban” filmben, rögtön egy csomó nagy dinó volt kiállítva, tök jó hatást keltett. Megpróbáltunk végig menni az egész múzeumba, de nagyon sokan voltak, és hatalmas az egész, sztem volt amit kihagytunk. Kint meg lehetett nézni a holdfelszinét egy nagy távcsővel, meg nagyon sok extra dolog volt, mert 200éves idén a múzeum, ide nagyon megérte elmenni. Voltunk a Rotes Rathausban is, ami kicsit uncsi volt, de szép az épület, volt vmi koncertszerüség is, kaja pia minden ami kell, és amin meglepődtünk h meg lehetett nézni az üléstermet és a polgármester irodáját, az épület előtt pedig nagy banzáj volt, mert ott volt a központja a múzeumok éjszakájának, onnan indultak a buszok. De mi külön mentünk, mert ott nagyon sokan voltak, de igy is az volt a legdurvább h mindenhol tükörjég volt az út, a járdák, de sztem ma már olvadt egy kicsit.
Tovább mentünk még a Zoo aquariumba, ami teljesen olyan mint itthon a Tropicarium, csak nincsenek olyan hatalmas cápák, de volt egy csomo hal, krokodil, hüllők, rovarok, 3 szintes volt, itt is volt egy kisebb koncertezés, meg büfé, szoval rendesen megvolt szervezve minden. Az utolsó muzeum az u-bahn muzeum volt, itt hamar végig mentünk mert már fáradtak voltunk, de ez is jobb volt mint gondoltuk, mert itt van történelme a metronak, szoval volt mit kiállítaniuk. A képeken jobban átjön majd.

Ich bin ein Berliner /Dóri/

 2010.01.29. 21:36

Ma volt a legjobb napom, már nem éreztem elveszve magam Berlinbe. Ma egyedül mentem mindenhova és kisebb segitségekkel nagyon jól sikerült a tájékozódás. Megkérdeztem németül a buszsoförtől, h megy e az alexander platzra, és mondta h igen, szoval sikerélmény megvolt. Aztán kerestem az U2es metrot, és mivel eléggé bonyolult a metrohálozat az alexon, és egy suttyó punk kéregetni akart, hát gondoltam megkérdezem tőle h merre találom a metrot, de nem értette h angolul mondtam h „jútú”, csak mikor mondtam h zwáj, aztán vmit gagyarászott. Na mind1 nagy nehezen meglett, de a peron mellett még vaciláltam az irányon, biztonság kedvéért megkérdeztem még egy embert angolul, ő mondta h jó az irány, akkor megnyugodtam, aztán beszédbe is elegyedtünk, kérdezte h honnan jöttem,+ mondta h hol kell leszállnom. Sok mindenről beszélgettünk, de mondta h nyáron jöjjek legközelebb mert akkor a legszebb Berlin. Ezt télleg meg kéne fogadni. Az is rossz volt ma, h a Kadewe-nél felujitások vannak, és még jópár helyen szóval ez miatt nem olyan csillogó minden, mint a képeken.
Ma első utam a Tvtoronyba vezetett, egész jó idő volt hozzá, szép képeket is sikerült csinálnom, nagyon szép a kilátás, jól megvan csinálva. Tervbe volt még ma a Ddr muzeum, ami a Berlini Dómmal szembe van, szoval arra mentem busszal és gondoltam beugrok megcsodálom belülről a dómot hamár arra járok ne maradjon ki. Télleg nagyon szép belülről, csak arra nem számitottam h egy kisebb kirándulás lesz belőle. Olyan hatalmas az egész, van egy múzeuma is, meg kripta is, és a kupolába is fel lehet menni. Végül több mint egy órát töltöttem benn, nagyon sok lépcső vezetett fel, de megérte, jó volt nagyon, és ahogy láttam nyáron ki is lehet menni kivülre, most csak az ablakokból láttam ki. Ki elég nehezen jutottam belőle, mert próbáltam követni a nyilakat h ausgang, de vmit elnézhettem utközbe, lényeg az h nem akartam lemenni a kriptákhoz, de nem usztam meg mert csak ugy lehettett kimenni, ha oda is lementem, aztán a suvenir shop és a kávézó, szoval jól kitalálták.
Csak egy kis hidon kell átmenni és ott van a DDR muzeum, ami azért volt jobb mint az eddigiek mert interaktiv volt teljesen. Mindenhol piktogrammok voltak h kilehet huzni a fiokot, hozzá lehet nyulni, hallgatni műsort, vagy trabantba be lehetett ülni, tv-t kapcsolgatni stb. Ez olyan szorakoztató volt és érdekes is, témakörönként voltak rendezve a dolgok és mindenhol volt egy rövid leirás is. Megkértem vkit h csináljon rolam képet, h azért legyek megörökitve ha már itt vok, a többit én csináltam magamrol.
Ezután mentem a bevásárló utcához, és a Kadewe-be, itt már nagyon fáradt voltam,de azért elsétáltam a Zoologische garten-ig és utközbe menéztem a Gedachtnisskirche-be, az egy emléktemplom, és mellette egy új épület rész ahol sztem mise lehetett éppen vagy vmi rendezvény, szoval csak bekukkantottam. Holnap Charlottenburgi kastély a terv és a múzeumok éjszakája!

 

Dóri múzeumozás

 2010.01.28. 20:26

 Ma elmentem az East side galleryra, megnézni a berlini fal maradványait, de mivel azzal hamar végeztem megnéztem a macikat a hauptbahnhofon, az jó volt, ötletes festések voltak. Aztán még ott elidőztem és csodáltam a pályaudvart, ami kb 5 szintes volt, teli üzletetekkel. Megnéztem egyet kettőt, meg inkább szuvenir boltokba voltam. Ma már többet vásároltam, de csak hasznos dolgokat :P
Délben találkoztam a Timivel elmentünk a Madame Tussauds-ba, hát az elképesztően jó volt, csak az egyetlen hibája h teli volt német hirességekkel, gondolom a londoni még jobb. Itt nagyon sokat fényképeztünk, Robbie Williams volt a legjobb, de Madonna is jó volt, meg Elvis, Beatles, Will Smith stb. Itt is vettem egy kis emléket.
Aztán már egyedül mentem tovább a Brandenburgi kapuhoz, és kicsit sétáltam az unter den lindenen. Később volt vmi épület, benne egy szobor Neue Wache a neve, de még nem néztem utána h mi ez. Majd az Altes museumba mentem be, ahol római és görögkori maradványok voltak, vázák, szobrok meg ilyesmi. Kaptam hozzá audioguide-t is, de össze-vissza nyomkodtam, és csak a végén jöttem rá h hogyan müködik, de jó volt ez is. Csak sajnos a pergamon muzeum zárva volt, ez az egyiptomi gyüjtemény, ami jobban érdekelt volna.
A múzeummal szemben voltak hóemberek, amiket figyelemfelkeltésként csináltak a klimaváltozásra. Csináltam képeket rola. Utána elmentem a Nikolaiviertel-hez, ami egy nagyon hangulatos része Berlinnek, ekkor nagyon durván elkezdett esni a hó, vagyis inkább havaseső, de aztán hamar elállt hálisten, ezért nem csináltam képet itt. Végül a Motorrad muzeumba voltam még, meg még egy két üzletbe az Alexanderplatzon. Utközbe az Sbahnon jöttek az ellenőrök, tök kulturáltak nem ugy mint pesten, meg voltak „zenészek” is akik egy megállora szorakoztatják a népet, nagyon vicces volt. :)