Schloss Babelsberg

 2009.10.24. 01:10

Egy újabb kastélyt fedeztem fel magamnak, még pedig a Schloss Babelsberget.
Nagyon szép neogótikus stílusban épült kastély - bár ránézésre inkább mondaná az ember, h vár... :)
Az idő már közel sem napsütéses, de azért remélem a képek tetszeni fognak!

Még biztosan visszamegyek ide is, mert ehhez a kastélyhoz is tartozik egy egész nagy park, amit már nem kezdtem el körbejárni, mert közeledett a sötétedés.Hanem amíg még világos volt készítettem néhány képet a kastélyról és a környékéről, aztán megnéztem magamnak belülről is.
Mondanom sem kell, h itt sem szabadott bent fényképezni. Bár nagyon sok mindent nem is lehetett. Na, nem azért, mert annyira csúnya lenne belülről a kastély, hanem azért, mert sajnos a háborúk miatt maga a kastély is, és a berendezése is súlyosan leamortizálódott. Egészen konkrétan a berendezésekből csak szinte töredékek maradtak meg (1-1 csillár, de az is hiányosan, vagy a kandallók párkánya), és sajnos ahogy kívülről is látszik, ha közelebb megy az ember, hogy kicsit megviselte az idő már az épületet, úgy látszik latja belülről, mert sok termet még nem tudtak restaurálni.
Pedig nagyon szép lehetett fénykorában a kastély! Ezt csak onnan tudhatjuk meg, h az egyes termekben régebbről megmaradt fotókat nagyítottak fel belmagasság nagyságúra, és úgy helyezték el a terem megfelelő helyére, h el tudjuk képzelni, milyen is lehetett. A falakon lévő információs szövegek mellett és néhány ilyen 1920-as fotó mellett összehasonlításként megmutatják, h mennyire le volt robbanva a kastély az 1990-es években.
Ez annak is köszönhető, mivel ez a rész is igen komoly katonai figyelemnek örvendett. Ugyanis nemcsak Berlin belvárosát választotta szét a berlini fal, hanem Nyugat-Berlint a tőle nyugatra, délnyugatra lévő területektől is, így Potsdamtól is. A berlini fal omlásának 20 éves évfordulója alkalmából a kastély felső szintjén van is egy fotó kiállítás, ami ezeket az időket örökíti meg. Ahogy a kastély a határátkelőt (az a zöld híd - egy oldala potsdam, a másik már Berlin), az őrtornyokat, illetve, h milyen is volt maga a határ. A kastélyból kifelejövet itt is találkoztam ugyanolyan útjelző táblácskákkal (berliner mauerweg), amikkel már Berlinben is. Ezek mutatták, h hol állt egykor a berlini fal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://timiberlinben.blog.hu/api/trackback/id/tr731471013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poppingCandy 2009.10.24. 20:18:28

szijja, bővebben irhatnál arrol h miket eszel? vannak e jó helyek a környéken? egyetemen? vagy mindig főzől magadnak? vannak szórakozó helyek a környéken? vagy csak a belvárosban?

ntimus 2009.10.24. 20:34:15

@poppingCandy:
Azért nem írtam ilyenekről, mert nem gondoltam őket túl izgalmasnak. Többnyire főzni szoktam magamnak, olyanokat, miket otthon is (pörkölt, rizseshús, pizza, holnap majd csilis babot csinálok). Persze ha úgy adódik, akkor útközben szoktam vmi péksütit venni, vagy ilyesmi.
A környéket az inkább olyan kertváros félének mondanám, uh sztem szórakozó helyek itt a közelben nem nagyon vannak, de a belvárosban biztos. Oda meg viszonylag gyorsan be lehet jutni, ha akar az ember. De a bulizás nem különösebben vonz, uh inkább a beülős helyeket próbálom felfedezni, de az még elég kezdeti fázisban van.

nagyne65 2009.10.24. 20:59:58

Szépek ezek a kastélyok és a parkok is.Vannak azért látogatók,vagy már télen nincs nagy mozgás? A képeken amit feltöltöttél úgy néz ki mintha csak te lettél volna egyedül.Ja én is csilis babot főztem,ami jól sikerült.

poppingCandy 2009.10.24. 23:17:45

Ne felejtkezz el az óraátállításról! :)

nagyne65 2009.10.26. 14:57:48

Boldog,boldog,boldog születésnapot kívánjuk hogy legyen még sok ilyen szép napod......
süti beállítások módosítása